Persoonlijk leiderschap

Over de opleiding

Heb je het gevoel dat je een beetje teveel ‘geleid’ wordt en dat je omstandigheden eerder ondergaat dan dat je ze mee beïnvloedt? Dan is deze training iets voor jou!

Persoonlijk leiderschap gaat verder dan tijdsmanagement of doelen bereiken. Het draait om wie je bent, waarom je iets wilt bereiken, en hoe je dat op jouw manier doet. 

Vaak raken we afgeleid door verwachtingen van anderen en routines en vaste organisatiepatronen. Persoonlijk leiderschap houdt je focus scherp en geeft je meer grip en controle op het verloop van zaken.

Deze training leert je bewuster te handelen, blokkades te doorbreken en meer regie te nemen over je leven. Hierdoor maak je keuzes die op lange termijn impact hebben en blijf jij aan het roer van je eigen koers.

Meer en meer bedrijven zien ook dat een medewerkers die stevig in hun schoenen staan productiever en succesvoller zijn. Persoonlijk leiderschap is een opleiding met een duidelijke win-win is voor alle partijen.

Door te investeren in persoonlijk leiderschap ontwikkel je zelfkennis, veerkracht en vind je meer voldoening in wat je doet.

Persoonlijk Leiderschap: neem regie over jezelf

Persoonlijk leiderschap, ook wel zelfleiderschap genoemd, is het vermogen om actief en bewust je leven en werk vorm te geven. Het houdt in dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen keuzes, zelf richting geeft aan je ontwikkeling en op een doelgerichte manier omgaat met uitdagingen en kansen. Zelfleiderschap betekent dat je jouw waarden, drijfveren en doelen goed kent en vanuit die inzichten beslissingen maakt die jouw persoonlijke en professionele groei bevorderen.

Hoe laat je zelfleiderschap zien?

Je toont zelfleiderschap door proactief te handelen, duidelijke doelen te stellen en verantwoordelijkheid te nemen voor je keuzes en gedrag. Dit kan variëren van effectief omgaan met tijd en prioriteiten, tot het zoeken van oplossingen in plaats van het blijven hangen in problemen. Het betekent ook dat je kritisch naar jezelf durft te kijken, openstaat voor feedback en voortdurend aan je eigen ontwikkeling werkt.

De voordelen van persoonlijk leiderschap

Zelfleiderschap brengt talloze voordelen met zich mee. Het helpt je meer controle te krijgen over je leven, waardoor je bewuster keuzes maakt en effectiever kunt omgaan met stress en tegenslagen. Bovendien versterkt het je zelfvertrouwen, omdat je leert te vertrouwen op je eigen capaciteiten om doelen te bereiken. Je ervaart meer balans tussen werk en privé en krijgt meer voldoening doordat je werkt en leeft in lijn met je waarden en ambities.

Zorg voor jezelf

Hoewel zelfleiderschap veel voordelen biedt, zijn er ook valkuilen. Een veelvoorkomende uitdaging is dat je te veel van jezelf vraagt en de neiging hebt om alles zelf te willen oplossen, zonder hulp in te schakelen. Dit kan leiden tot overbelasting en burn-out. Daarnaast kan een te sterke focus op eigen doelen en prestaties ervoor zorgen dat je de behoeften van anderen over het hoofd ziet, wat tot frictie kan leiden in samenwerkingen. Het is daarom belangrijk om naast zelfleiderschap ook oog te houden voor balans en samenwerking met anderen.

Programma

Volgende onderwerpen komen aan bod:

MODULE 1

Persoonlijk leiderschap: de relatie met jezelf 

Zelfbewustzijn en inzicht in jouw persoonlijkheid verhogen

Hoe makkelijk zou het zijn als je een handleiding kreeg bij jouw geboorte die je vertelt waar jij energie van krijgt en wat jou energie kost, wat je kwaliteiten zijn en je uitdagingen, hoe jouw brein werkt, wat je missie is en die verklaart waarom je doet wat je doet en waarom je bepaalde dingen net niet doet?

Na deze opleiding heb je deze handleiding op zak! Wat brengen we precies in kaart?

  • Jouw doelen en missie
  • Je persoonlijke waarden en diepere drijfveren
  • Welke overtuigingen jouw gedrag sturen en de impact daarvan
  • Bewustzijn over je sterke punten en blinde vlekken
  • Jouw intrinsieke motivatie
  • Reflectie-oefeningen om inzicht te krijgen in energiegevers en nemers

 

MODULE 2

Zelfleiderschap: de impact op mijn omgeving 

Gedrag en vaardigheden versterken om zelf verantwoordelijkheid op te nemen.

We gaan dieper in op de factoren die nodig zijn om jouw autenthieke, krachtige zelf meer te laten zien in relatie met je omgeving. 

Dit pakken we aan:

  • Principes van verantwoordelijkheid nemen
  • Bewuste keuzes maken die je helpen je doelen te bereiken
  • Pro-actief handelen i.p.v reactief
  • Eerst begrijpen dan begrepen worden
  • Probleemdenken actief omzetten naar oplossingsgericht denken
  • Technieken om emoties en stress te reguleren
  • Concreet actieplan met haalbare stappen en mijlpalen

Doelgroep

Deze opleiding is bedoeld voor werknemers en leidinggevenden die hun zelfinzicht willen vergroten en bewuster keuzes willen maken in hun werk en leven. Het is geschikt voor iedereen die wil werken aan zelfmanagement, effectiviteit en persoonlijke groei. Specifiek richten we ons op mensen die:

  • Hun persoonlijke doelen scherper willen stellen en bereiken.
  • Beter om willen gaan met uitdagingen en veranderingen.
  • Hun veerkracht willen vergroten en hun impact willen versterken.
  • Meer zelfinzicht willen krijgen en sturing willen geven aan hun leven.

Aanpak

De opleiding combineert theorie met veel praktijkoefeningen. De deelnemers werken met persoonlijke reflecties, interactieve oefeningen, en case studies om inzichten direct in de praktijk toe te passen.

Onder begeleiding van een ervaren coach krijgen de deelnemers de ruimte om hun eigen leiderschapsgroei te verkennen en te ontwikkelen. Dit wordt aangevuld met groepsdiscussies, individuele feedback en praktische tools om ook na de training blijvende veranderingen door te voeren.

Mogelijke trainers

Resultaten

Na het volgen van deze training:

  • weet je waar je energie van krijgt en wat je energie kost
  • heb je meer inzicht in je persoonlijkheid
  • heb je meer zelfvertrouwen
  • weet je welke kwaliteiten je zelf hebt en wat je nodig hebt van anderen
  • weet je hoe je jouw ambities kunt inzetten als drijfveer
  • krijg je andere mensen beter mee in jouw ideeën
  • neemt je plezier in werk en privé toe en ervaar je meer rust
  • ben je je bewust van je eigen innerlijke leiderschap