Omgaan met weerstand

Over de opleiding

Hoe kan je weerstand beter opvangen en ombuigen tot meer begrip en engagement aan beide kanten?

Wanneer we blijven hangen in reacties als "Ja, maar..." of "Ik vind dat..." dan komen we geen stap verder. Of erger nog, verborgen weerstand zorgt er voor dat projecten ontsporen of doelstellingen niet worden gehaald.

In deze workshop krijg je concrete techneiken om op een positieve en effectieve manier om te gaan met weerstand. Je leert verschillende vormen van weerstand vroegtijdig te herkennen en bespreekbaar te maken, zowel in individuele gesprekken als in groepsdiscussies.

Maar ook hoe je eigen defensieve neigingen te herkennen en om te buigen om effectiever te communiceren.

Je gaat actief aan de slag met casestudies en oefent met tools en gesprekstechnieken om weerstand bij jezelf en je gesprekspartners aan te pakken. Dit zorgt voor betere teamdynamiek, verhoogde productiviteit en een harmonieuze werkomgeving.

Na deze cursus ben je beter uitgerust om weerstand constructief aan te pakken en te benutten in jouw professionele rol.

Programma

In deze praktijkgerichte training leren we hoe we op een positieve manier kunnen omgaan met verandering.

Volgende topics komen aan bod:

  • Wat is weerstand?
  • Waarom roept verandering weerstand op?
  • Hoe kan je weerstand verwoorden en bespreekbaar maken?
  • Welke assertiviteitstechnieken helpen je bij het omgaan met weerstand?
  • Hoe krijg je inzicht in behoeften en belangen?
  • Identificeren van valkuilen tijdens verandering als manager
  • De reacties van de teamleden begrijpen en te weten komen hoe je elk teamlid naar de verandering toe kan begeleiden
  • Stappenplan naar het opheffen van weerstand en het creëren van effectieve medewerking

Doelgroep

Deze opleiding is uitermate geschikt voor iedere leidinggevende die op zoek is naar handvaten voor het omgaan met weerstand van medewerkers, in tijden van verandering.
Deze training is eveneens nuttig voor leidinggevenden, stafmedewerkers en projectleiders die anderen moeten overtuigen en te maken krijgen met weerstand van collega's en teams.

Aanpak

Deze interactieve training heeft zowel een theoretische als een praktische invulling. Ook is er voldoende gelegenheid om individuele vragen en aandachtstpunten meteen in de praktijk toe te passen. De focus ligt hierbij op omgaan met weerstand (reactief) maar er is ook voldoende aandacht aan hoe weerstand pro-actief vermijden.

Mogelijke trainers

Resultaten

Na de training slaagt je er in anderen te overtuigen en beter om te gaan met weerstand. Inhoudelijke bezwaren kunt u voortaan opvangen en omzetten in een zinvol, constructief gesprek. Deze aanpak zorgt voor een positief engagement van anderen. Je weet hoe je discussies in groep kunt begeleiden en aansturen.

In deze training leert je verandering te omarmen en medewerkers mee te krijgen met de nieuwe plannen.

Referenties

“Deze zeer inspirerende workshop leerde me hoe positief te communiceren in tijden van verandering en ook hoe communiceren met verschillende profielen binnen een team. We hebben het maximum gehad op de korte tijdspanne, dus kon het niet beter.”

Kim CoenenDe Lijn