Overwin je spreekangst: 7 tips om vol vertrouwen voor een publiek te staan

| Presentatietechnieken, Spreken voor publiek, Spreekangst

stage_fright11.jpg

Knikkende knieën, trillende stem, zwetende handen, een kikker in de keel ... Je heb een presentatie in het vooruitzicht en de gedachte alleen al bezorgt je misschien slapeloze nachten vooraf en een beklemmend gevoel op het moment zelf. Hoe ga je daarmee om? Heeft je baas je gevraagd om een  presentatie  te houden? En boezemt dat je angst in? Hier zijn zeven tips om die spreekangst  te overwinnen.

Met de juiste voorbereiding en mindset kun je jouw presentatievaardigheden aanzienlijk verbeteren en zelfs van het moment gaan genieten. Hier volgen 7 tips die je helpen om met spreekangst om te gaan en vol vertrouwen voor een publiek te staan.

1. Laat niets aan het toeval over
Goed voorbereid zijn is de sleutel tot een succesvolle presentatie. Oefen je presentatie, maar leer deze niet woord voor woord uit je hoofd. Dit zorgt ervoor dat je flexibel blijft en kunt inspelen op het moment, zonder in paniek te raken als je even de draad kwijtraakt. Focus op de structuur: weet precies welke informatie in welk deel van je presentatie komt, zodat je zonder moeite van het ene onderwerp naar het andere kunt gaan.

Het kan wel helpen om de eerste zin van je presentatie van buiten te leren. Dit zorgt voor een sterke start en helpt de ergste zenuwen te overwinnen. Zorg er ook voor dat je op tijd bent voor de presentatie, zodat je in alle rust de technische zaken kunt controleren, zoals je PowerPoint, microfoon en eventuele video’s. Deze kleine details kunnen je helpen om controle over de situatie te behouden, wat je rustiger maakt.

Stel dat je een presentatie geeft over duurzaamheid in het bedrijfsleven. In plaats van al je statistieken uit je hoofd te leren, focus je op het waarom: waarom is duurzaamheid belangrijk voor jouw publiek? Dit maakt het makkelijker om je verhaal op een natuurlijke manier te vertellen.

2. Ontspan tot in je tenen
Fysieke ontspanning is een van de beste manieren om je angst te verminderen. Wanneer we gestrest zijn, reageert ons lichaam daarop met verhoogde spanning. Gebruik daarom ontspanningstechnieken om je zenuwen onder controle te houden. Een eenvoudige manier is diep ademhalen. Probeer vlak voor je presentatie een rustig plekje te vinden, sluit je ogen en adem diep in en uit. Stel je voor dat je presentatie soepel verloopt en het publiek positief reageert. Deze mentale voorbereiding helpt je om kalm en gefocust te blijven.

Een andere effectieve techniek is progressieve spierontspanning. Hierbij span je bewust bepaalde spiergroepen aan en ontspan je ze vervolgens. Dit helpt om spanningen in je lichaam los te laten.

Tip: Als je tijdens je presentatie merkt dat je gespannen bent, pauzeer dan even en haal rustig adem. Dit geeft je niet alleen de kans om te ontspannen, maar zorgt er ook voor dat je publiek even kan nadenken over wat je zojuist hebt gezegd.

3. Maak oogcontact met je publiek
Wanneer je zenuwachtig bent, is het verleidelijk om oogcontact met je publiek te vermijden. Veel sprekers kijken naar de grond, hun notities of gewoon ergens in de verte. Maar dit vergroot juist je stress. Door oogcontact te maken, maak je verbinding met je publiek en krijg je sneller een positieve reactie, zoals een glimlach of een knikje. Dit zorgt ervoor dat je minder op jezelf gericht bent en meer op je luisteraars.

Een handige techniek is om af en toe iemand in het publiek kort aan te kijken en je boodschap rechtstreeks aan die persoon te richten. Dit geeft je presentatie meer authenticiteit en zorgt voor een natuurlijke interactie.

Doe dit: In plaats van je hele presentatie naar je notities te staren, kun je regelmatig verschillende mensen in de zaal aankijken. Kies mensen die interesse lijken te tonen, en richt je opmerkingen subtiel op hen.

4. Neem de ruimte: beweeg en gebruik lichaamstaal
Een succesvolle presentatie is meer dan alleen het delen van woorden; je lichaamstaal speelt een cruciale rol. Door te bewegen, straal je zelfvertrouwen uit en voorkom je dat spanning zich opstapelt. Kleine bewegingen, zoals rustig rondlopen of handgebaren maken, helpen om je boodschap kracht bij te zetten. Let erop dat je bewegingen natuurlijk blijven en je niet nerveus heen en weer gaat lopen.

Lichaamstaal versterkt ook je boodschap. Als je praat over iets enthousiasmerends, laat dat enthousiasme dan ook in je gebaren zien. Non-verbale communicatie maakt je presentatie levendig en houdt je publiek betrokken.

Probeer niet achter een spreekgestoelte te blijven staan. Dit kan een barrière vormen tussen jou en je publiek. Door je losjes door de ruimte te bewegen, kom je veel toegankelijker over.

5. Het draait niet om jou
Een van de grootste oorzaken van spreekangst is de focus op jezelf. Je voelt elke hartslag, elke zweetdruppel, elke onzekerheid. Maar het publiek is niet gefocust op jouw zenuwen; zij zijn geïnteresseerd in wat je te zeggen hebt. Door je aandacht te verleggen naar je publiek en te bedenken hoe je hen kunt helpen met je boodschap, zul je merken dat je minder bezig bent met je eigen angsten.

Denk aan je presentatie als een gesprek waarin jij waardevolle informatie deelt die je publiek kan helpen. Dit vermindert de druk om "perfect" te zijn, omdat het niet gaat om jou, maar om de inhoud en de impact die je kunt hebben op je luisteraars.

Stel dat je een presentatie geeft over teamwerk binnen een organisatie. Richt je dan op de voordelen voor je team en het bedrijf, in plaats van op wat er mis kan gaan tijdens je presentatie.

6. Visualiseer succes
Een krachtige techniek die door veel topsporters wordt gebruikt, is visualisatie. Dit kan ook goed werken voor sprekers. Neem even de tijd om je ogen te sluiten en stel je voor hoe je je presentatie met succes geeft. Zie het publiek geïnteresseerd luisteren, jezelf zelfverzekerd spreken en de positieve reacties die je ontvangt. Door dit regelmatig te oefenen, bereid je je mentaal voor op een succesvolle ervaring.

Onderzoek heeft aangetoond dat het brein geen onderscheid maakt tussen een echte ervaring en een levendige visualisatie. Door je op succes te richten in je gedachten, zal je lichaam daar automatisch op reageren.

7. Ken je publiek
Een van de beste manieren om jezelf op je gemak te voelen, is door meer over je publiek te weten te komen. Wie zijn ze? Wat zijn hun interesses? Welke vragen hebben ze? Door je presentatie te baseren op de behoeften en verwachtingen van je luisteraars, zul je je meer verbonden voelen met hen. Dit maakt je niet alleen minder nerveus, maar zorgt er ook voor dat je boodschap relevanter en effectiever is.


Spreekangst overwin je niet van de ene op de andere dag. Het is een proces dat tijd en oefening vergt. Kijk na elke presentatie terug op wat goed ging en waar je nog aan kunt werken. Iedere presentatie is een kans om te groeien.

In deze video legt presentatiecoach Lies Martens uit waar spreekangst vandaan komt en hoe je die stress kunt overwinnen met enkele eenvoudige technieken.

Meer informatie over de cursus Omgaan met spreekangst

Meer tips rond presentatietechnieken? Download hier het e-book